ایزو یعنی چه؟

ایزو یعنی چه؟

International Organization for Standardization نام سازمانی است که به سازمان بین‌المللی استاندارد ساز معروف است؛ شاید کسی این نام بلند بالا را نشناسد، عجله نکنید زیرا نام عامیانه و شناخته شده آن ایزو است ( ISO). ساده تر و عامیانه‌ترین نام برای ایزو همان سازمان بین‌المللی استاندارد است.   

 


حتما هنگام خرید کالاهای مورد نظرتان به دنبال علامت ISO بر روی بسته بندی کالا گشته‌اید و همیشه نیز این کار را انجام خواهید داد؛ زیرا می‌خواهید مطمئن شوید که کالای انتخاب شده استاندارد است و از نظر کیفیت و دیگر فاکتورهای مهم، برچسب استاندارد ایزو را دریافت کرده است یا خیر؟ آیا ارزش هزینه کردن را دارد و یا خیر؟ کالایی که گواهینامه و استاندارد ایزو را دریافت کرده باشد یعنی 99 درصد تایید را از سمت مشتری دریافت خواهد کرد.


این سازمان غیر دولتی است. اما ISO مانند یک شراکت و انجمن ارتباط بسیار قوی با دولت‌های متفاوت دارد، قدرت این سازمان بسیار زیاد است و تمامی استانداردهای مشخص شده از سوی این سازمان به قانون تبدیل می‌شود. 164 کشور عضو ایزو هستند که خوشبختانه ایران نیز یکی از آنها است. اعضای سازمان بین المللی استاندارد به سه گروه تقسیم میشوند؛


۱.اعضای اصلی ( از هر کشور تنها یک نماینده استاندارد سازی عضو است)
۲.اعضای مکاتبه‌ای: کشوری که صرفا به دلیل کسب پاره‌ای از اطلاعات شرکت می‌کند و هیچ گونه فعالیتی در زمینه‌ی استاندارد سازی و تدوین قانون ندارد.
۳.اعضای مشترک: شامل کشورهایی می‌شود که اقتصاد خرد دارند.


آمار نشان می دهد که ایزو ۹۱ عضو اصلی، ۳۶ عضو مکاتبه ای و ۱۱ عضو مشترک دارد.

 

سازمان بین المللی استاندارد ISO

ایزو چیست؟


ایزو سازمانی است که در سطحی بسیار وسیع به هماهنگ کردن استانداردهای کلی و جزئی با استانداردهای متفاوت جهانی می‌پردازد. مرکز اصلی ایزو در ژنو در سوئیس قرار دارد. کلیه‌ی استانداردهای تجاری و صنعتی در جهان توسط ISO تعیین می‌شود. به جرات می‌توان گفت ایزو استانداردهای اقتصادی، صنعتی و تجاری را در سراسر دنیا هماهنگ می‌کند تا مبادلات در همه جا در یک راستا و هماهنگ با هم صورت پذیرد. نکته‌ی بسیار جالب و قابل توجه این است که هر ۵ سال یکبار تمامی استانداردهای سازمان ISO تغییر کرده و بروز رسانی می‌شوند و این کار کمی وقت‌گیر است و گاهی هم ۸ سال طول می‌کشد تا به طور کلی تمامی استانداردها بروز رسانی شوند.


هر کشوری استانداردهایی را در نظر دارد و اجرا می‌کند، بنابراین به هنگام تبادل کالا در سطح ملی مشکلی پیش نخواهد آمد، اما هنگام تبادل کالا در سطح بین المللی این ایزو است که طبق استانداردهای تدوین شده‌ای که تمامی کشورها آنها را پذیرفته‌اند بر تبادلات نظارت می‌کند و کار را تسهیل می‌بخشد.


ایزو چیست و چرا باید ISO  دریافت کرد


ایزو زبان مشترک در بین جوامع بین المللی است که باعث ایجاد ارتباط تجاری و تعاملات بازرگانی مابین آنها می‌شود. گاهی تعاملات تجاری و بازرگانی در سطح ملی نیز به رقابت می‌نشینند و اینجاست که نیاز مبرم به گواهینامه ISO ضرورت پیدا می‌کند. هدف اصلی و مهم این سازمان نیز این است که بین فرهنگ‌های مختلف برابری و استاندارد سازی ایجاد کند.

 


با توجه به اینکه استاندارد ISO باید مدیریت ریسک، تمرکز بر جلب رضایت مشتری، بهبود مستمر، تصمیم‌گیری بر مبنای واقعیت‌ها، برقراری روابط سودمند با تامین کنندگان، مشارکت و همیاری بین پرسنل و رویکرد فرایندی را در نظر بگیرد و دنبال کند؛ می‌توان به اهمیت دریافت ایزو پی برد.

 

استاندارد سازی ایزو در تمامی زمینه ها

دلایل بسیاری وجود دارد که باید به دنبال دریافت ایزو بود؛ مهم‌ترین آنها عبارتند از:


۱.کمک به مدیران در جهت افزایش و بهبود کیفیت کالاها و فرایندهای خود.
۲.مانع از انجام کارهای اشتباه در جهت تولید.
۳.تصحیح فرآیندهای در حال انجام.
۴.جذب و جلب رضایت مشتریان و متقاضیان.
۵.ایجاد خدمات و تولیدات بهتر و با کیفیت تر.
۶.ایجاد ارتباط بهتر و محکم تر با متقاضیان و مشتریان.
۷.درآمدزایی بیشتر.
۸. حضور شایان و چشمگیر شرکت ها در مناقصه ها.
۹.ارزیابی عملکرد های سالانه شرکت‌ها با ایزو.
۱۰. نیاز مبرم گواهینامه ISO برای ورود به بازار های تجاری بین المللی.
۱۱. مهر تایید و نشان افتخار برای شرکت تولید کننده است.
۱۲. مدیریت بهتر سازمان و تولید محصولات بهتر.
۱۳. ارائه خدمات برتر، موثرتر، ایمن تر و بهداشتی تر.
۱۴. راحتی و سهولت در تبادلات ملی و بین المللی.


بیش از ۱۷ هزار استاندارد توسط ISO تولید، طراحی و تدوین شده است؛ اما امروزه استاندارد سیستم مدیریت، متداول‌ترین و محبوب‌ترین استاندارد به شمار می‌رود. نام دیگر آن ایزو 9001 است.

این نوع استاندارد مناسب با هر گونه کسب و کار است، از خدماتی گرفته تا تولیدی، کوچک و یا بزرگ.

 


شرکت مودی اینترنشنال قشم یک از شرکت‌هایی است که در ایران به صدور گواهی‌نامه‌هایی در زمینه‌های زیر می‌پردازد؛ مدیریت، بازرسی‌های کالاهای صادراتی و وارداتی، صدور گواهی محصول، ارزیابی منابع، ارائه‌ی خدمات آموزشی و مدیریت زنجیره‌ی تامین.

 

مراحل اخذ گواهینامه ایزو